Visszavonulót fújt Kamarás doktor- MLJT
content top
-->
Visszavonulót fújt Kamarás doktor

Visszavonulót fújt Kamarás doktor

Gazdag életpálya megkoronázása volt az MLSZ-ben tartott ünnepség: a jogi bizottság visszavonulása a alkalmából bensőséges hangulatban búcsúztatta el dr. Kamarás Istvánt, aki hat évtizeden át szolgálta lelkiismeretesen a magyar labdarúgást.

Dr. Kamarás István két évig FIFA-játékvezető volt, majd országos ellenőrként is járta a futballpályákat. Ma is az MLJT tagja.

A közmegbecsülésnek örvendő, nagy tekintélyű jogász 1936-ban Bácsalmáson született, a labdarúgással Baján ismerkedett meg, majd a Pécsi EAC következett. Egyetemi tanulmányainak vége felé 1958 letette a játékvezetői vizsgát. 1958-1972 között párhuzamosan ítélkezett a bírói pulpituson és a zöld gyepen egyaránt. A serdülő, az ifjúsági, megyei osztályok fokozatait végigjárva, ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára 1963-ban lett országos kerettag. Fújta a sípot az NB II-ben, 1966-tól az NB I/B-ben, végül 1968-tól az NB I-ben. 1972-ben váratlanul bejelentette visszavonulását – a bíróság elnökhelyettesi kinevezése összeférhetetlen volt a játékvezetői tevékenységével.

Fiatalon, még egyetemista korában 1954-ben tagja lett a Pécs Városi Labdarúgó-szövetség Fegyelmi Bizottságának, majd 1957-től a Baranya megyei Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottságának. 1979-től az MLSZ fegyelmi bizottságának tagja. A Magyar Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottsága felterjesztésére 1971. január 1-jén a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség nemzetközi játékvezetőinek táborába került. Több nemzetek közötti válogatott és klubmérkőzést vezetett, vagy működő társának partbíróként segített. Az aktív nemzetközi játékvezetéstől 1972. december 31-én búcsúzott.

A játékvezetéstől való visszavonulás nem jelentette a sporttal és a sportvezetéstől való visszavonulást is. Majdnem öt évig 1980-1985 között a Pécsi MSC társadalmi elnöki tisztségét töltötte be. A Magyar Labdarúgó Szövetségnél különféle sportbeosztásokat látott el (fegyelmi bizottság, elnökségi tagság). 1998-tól a Baranya Megyei Labdarúgó-szövetség elnöke, a Magyar Játékvezető Testület Elnökségének tagja. Országos- és megyei ellenőrként is szolgálta a magyar futball ügyét. 2006 óta segítette szakértelmével az MLSZ Jogi Bizottságának munkáját. A jogi bizottság nevében dr. Izsó Ignác fejezte ki köszönetét az idős jogtudósnak az elmúlt évtizedekben végzett odaadó, lelkiismeretes és szakszerű munkájáért.

Dr. Kamarás IstvánComments are closed.