Ádám Mihály nemes gesztusa- MLJT
content top
-->
Ádám Mihály nemes gesztusa

Ádám Mihály nemes gesztusa

Noha természetesen nem azért cselekedett, mert szeretne publicitást a gesztusának, az MLJT mégsem mehet el szó nélkül a felajánlása mellett.

Az ország ellenőri keret legrégebbi (fogalmazzunk inkább ekképpen: legrutinosabb) tagja Ádám Mihály. Úgy érezte, most ő következik…
– Eddig annyi mindent kaptam ettől a csodálatos sportágtól, hogy elérkezettnek láttam az időt: adok is. Tudom, ez az összeg önmagában nem old meg semmit, mégis talán valakinek segít. Ezért gondoltam, hogy önszántamból 150 ezer forintot felajánlok az MLJT-nek. Hátha a bajba jutott, nehéz helyzetbe sodródott kollégák jó néven veszik a lépésemet, és majdan csatlakoznak mások is hozzám.
Ádám Mihály tíz NB I-es és százharmincnyolc NB II-es mérkőzésen volt játékvezető. Pályafutása befejezését követően 1978-tól járási JB-vezető, majd járási LSZ-elnök, 1993-tól megyei JB-alelnök, 2000-2011-ig pedig megyei JB-elnök, közben több cikluson át a megyei szövetség elnökségi tagja is volt.
– 1995 óta ellenőrként szinte valamennyi olyan csapathoz, egyesülethez eljutottam, ahol régebben játékvezetőként is megfordultam. Sajnos, nagy részben negatív változásokat tapasztalok, főleg a nézőszámokat illetően – ismerte el a rutinos, köztiszteletben álló gödöllői sportember. – Az első NB I-es partjelzésem 1981-ben volt az Ózdi Kohász–Békéscsaba mérkőzésen 14 ezer néző előtt. A játékot az a Divinyi Béla vezette, akivel több, mint tíz évig képviseltük párhuzamosan a megyénket JB-elnökökként. Négy éve egy utánpótlás játékvezetőt ellenőriztem Ózdon, és a felújított, kicsinosított stadionban 400 néző volt.
– Ma már a fiatalabb kollégák nem tudják, hogy milyen remek honvédcsapatok játszottak az NB II-ben, ami remek ajánló lehetett később az NB I-be igazoláshoz. Az első NB II-es meccsemen, 1980-ban is egy ilyen remek katonaegyüttessel találkoztam a Honvéd Papp József SE– Hódmezővásárhely mérkőzésen, Miskolcon. Mindkét csapatban voltak később első osztályú játékosok, például Gulyás kapus (Vasas), Babcsán (Salgótarján), Palkovics (Videoton), Kvaszta (FTC), Tokár (DVTK). Érdekesség, hogy a vendégcsapatban játszott a későbbi FIFA-játékvezető kollégánk, Vad Pista, akit a Fradiból igazoltak le.
Hasonlóan a honvédcsapatokhoz, nagy számú bányászgárda is szerepelt az első és a másodosztályban. Ádám Mihály a 100. NB II-es meccsét az akkor patinásnak számító csapatoknak vezethette 1992-ben: Oroszlányi Bányász–Dunaújvárosi Kohász.
– Kellemes emlék, hogy két alkalommal működhettem partjelzőként a Népstadionban az akkor népszerű kettős rangadókon: 1983 szeptemberében a Vasas–FTC-n a Hartmann, Ádám, Eőry hármas tagjaként, amikor 50 ezer néző volt a lelátón, és mivel a Fradinak ez volt a 2000. bajnokija, elég nagy volt a felhajtás. A kezdőrúgást az egykori neves játékosuk, a külföldön élő Toldy Géza végezte el. Vezettem statisztikát, eszerint 1973. márciusától 1999. novemberéig összesen 1820 nagypályás mérkőzésen vettem részt, mint játékvezető vagy partjelző.Comments are closed.