Nobel-díjasok Szegeden- MLJT
content top
-->
Nobel-díjasok Szegeden

Nobel-díjasok Szegeden

Hegyi Péter, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Általános Orvostudományi Karának (ÁOK) Pályázati és Stratégiai Bizottság titkára, Vécsei László orvoskari dékánnal az m1 Ma Reggel című műsorában szerepelt. Dr. Hegyi Péterre ismét nem kis feladatot bíztak: Szent-Györgyi Albert Nobel díjának 75. évfordulója alkalmából tudományos konferencia megszervezését Szegeden. Erről kérdeztük az MLJT elnökségi tagját, aki egyben a Magyar Tudományos Akadémia Orvostudományi Osztályának legfiatalabb doktora.

http://premier.mtv.hu/Hirek/2011/09/03/10/Nyolc_Nobel_dijas_Szegeden_.aspx

Először is gratulálunk a megtisztelő feladathoz. Hogyan bízták meg ezzel a nem kis felelősséggel járó feladatra?  

Az SZTE ÁOK dékánja egy évvel ezelőtt – hivatali mandátuma szinte első lépéseként – létrehozta a Pályázati és Stratégiai Bizottságot, melynek elnökének prof.dr.Varró András tudományos rektorhelyettest, míg titkárának engem bízott meg. A bizottság fő feladata, hogy olyan javaslatokat, stratégiát, programokat fogalmazzon meg a Kar és az Egyetem vezetése felé, mely az SZTE illetve az ÁOK nemzetközi presztízsét, hírnevét javítja, és elősegíti a tudományos munka minél magasabb színvonalon való végzését. A Bizottságban nagy lendülettel kezdtük meg a munkát. Külön öröm számomra, hogy olyan javaslatokat sikerült megfogalmaznunk, melyeket kivétel nélkül elfogadtak és a megvalósításukat megkezdték. Egyik ilyen javaslatunk volt Szent-Györgyi Albert Nobel díja 75. évfordulójának megtartása. 

Miért pont Önt bízták meg ezzel a feladattal? 

Először is hangsúlyoznám, hogy természetesen nem egyedül szervezem a rendezvényt, hiszen a szervezők között 30-40 kiváló professzor (beleértve Rektor urat, az ÁOK és TTIK dékánját, rektorhelyetteseket és dékánhelyetteseket is) szerepel. Az én feladatom az egész összefogása, a főtitkári feladatok ellátása, a programjavaslatok előkészítése.  

Ezek szerint Ön óriási bizalmat élvez a Szegedi Tudományegyetemen, mellesleg 39 évesen. Hogyan érdemelte ki ezt a megbecsülést, bizalmat? 

Akik ismernek tudják, hogy maximalista vagyok, ha feladatot kapok minden erőmmel azon vagyok, hogy azt a lehető legjobban lássam el. Az elmúlt 10 évben komoly tudományos felfedezéseket tettünk a hasnyálmirigy-gyulladás kórfolyamatának vizsgálatai során. Tudományos eredményeink komoly gyógyszerfejlesztési lehetőségeket nyitottak meg. Munkáinkat a világ legerősebb gasztroenterológiai tárgyú amerikai és európai lapjai közölték le. Megválasztottak az Európai Hasnyálmirigy Társaság elnökének, 2012-2017 közötti időszakra pedig sikerült Szegedre hozni az Európai Hasnyálmirigy Társaság központját. Az elmúlt 2 évben több komoly nemzetközi konferenciát szerveztünk meg, óriási sikerrel Szegeden, melyről elismerően nyilatkozott az egyetem Rektora és a Kar Dékánja is. Úgy gondolom ezek a tudományos, illetve nemzetközi tudománypolitikai sikerek képezhették az alapját a bizalomnak. 

Kiket sikerült Szegedre meghívni az ünnepi tudományos ülésre?  

A konferenciára 150-160 kiváló – a szakterületén belül meghatározó – nemzetközi szaktekintélyt sikerült meghívni, közülük 8 tudós már átvehette a Nobel Díjat. Biztos vagyok benne, hogy a többi Szegedre látogató tudós közül is még mások is meg fogják kapni ezt a kitüntetést. Természetesen az orvostudományon belüli legnagyobb magyar szaktekintélyek – beleértve az akadémia korábbi elnökét is, Vizi E. Szilvesztert – is a meghívott résztvevők között szerepelnek  

 Úgy tűnik a rendezvény kinőtte Szeged határait…  

A kezdetben még kari rendezvénynek induló tudományos ülés ma már valóban kinőtte Szegedet, sőt még az ország határait is. Ez nagyszerű érzés, mert azt mutatja, jó úton járunk. 

Végezetül pedig had kérdezzek az élete egy másik területéről. Hogyan tovább a játékvezetői vonalon, hiszen nem kis eredményeket ért el ott is? 

Nehéz erre a kérdésre mit válaszolni, hiszen korábban komoly energiákat fektettem a játékvezetésbe, az oktatásba, a fiatalok nevelésébe… Úgy érzem valamit elvettek az életemből… Egy biztos, nem így terveztem a nemzetközi játékvezetői karrierem végét. Sajnos ebben a sportágban – ellenkezőleg, mint a tudományban – nem lehet hosszútávra tervezni. A játékvezetésben a vezetéstől eltérő vélemények, konstruktív javaslatok, építő jellegű kritikák az ellenkező hatást váltották ki, mint a tudományos életben. Ettől függetlenül büszke vagyok arra, amit a játékvezetésben elértem, és arra is – hogy bár nagy árat kellett érte fizetni – sikerült a komoly tradíciókkal rendelkező MLJT-t a megszűnéstől megmenteni.Comments are closed.