Büszke lehet mindig korrekt működésére- MLJT
content top
-->
Büszke lehet mindig korrekt működésére

Büszke lehet mindig korrekt működésére

Kiss Béla pályafutása során csaknem harminc éven át vezetett mérkőzéseket a kerületi osztálytól az NB.I.-ig. Ebből 16 évet közvetlen az élvonalban, ezen felül sok rangos nemzetközi mérkőzésen működött közre asszisztensként vagy tartalék játékvezetőként.

Amit még tisztázni kell mikor és hogyan kezdte a játékvezetést ?

Egy Népsportban megjelent hirdetést olvasva, tizenhét évesen lettem játékvezető. Vizsgáztatóim között volt az a Kürti Imre, aki később évtizedeken át vezette, zseniális szakmai tudással és emberséggel a BLSZ játékvezetői bizottságát. Nagyon nagy dolog volt később vezetőként is együttműködni vele.

 No…..akkor! Elhatároztam, hogy amikor visszavonul, rákérdezek: igaz, hogy egy betegség vagy egy műtét okozta azt a kissé rossz mozgást, amely szinte védjegyévé vált az évek során? Nem zavarta-e rettenetesen, hogy emiatt sokan „megtalálták”?

Őszintének kell lenni, hogy a legnagyobb hátrányt a mozgásom jelentette pályafutásom során, sok vezető ezért ódzkodott olykor magasabb osztályba sorolni, s emiatt a lelátóról is kaptam hideget-meleget a nézőktől. Talán az akaraterőmnek és szorgalmamnak köszönhető, hogy végül elfogadtak és támogattak.

Régen idehaza –sajnos a mai napokban is- sokkal erősebb volt az a felfogás, hogy nem lehet jó játékvezető, aki megjelenésében valamiben eltér az átlagostól, tehát túl alacsony, vagy éppen kopasz. Ma már, ha másból nem is például Pierluigi Collina (UEFA JB elnöke) világsikeréből egyértelmű, hogy sokkal fontosabb az illető egyénisége, tehetsége, mint a külsőségek.

Úgy hallottuk, hogy Ön sokat segítette játékvezetőként és később vezetőként is kollégáit.

Úgy gondolom nagyon sok szépet kaptam a labdarúgástól, mert ez egy csodálatos sportág és ebből nekem is vissza kell adni valamit az utánam következőknek. Feltétlenül meg kell említeni, hogy tudni kell örülni saját és kollégáink sikereinek is.   Nem elégedetlennek lenni azzal, amit elértünk. Ez nagyon fontos egy pályafutás során. Segíteni kell a kollégákat. Több évig ez feladatom is volt, hiszen a BLSZ utánpótlás albizottságának vezetője voltam és ebbéli munkám során több, később élvonalba is került kollégámnak próbáltam szakmai tanácsokkal, beszélgetésekkel úgy elméletben, mint gyakorlatban segíteni az előmenetelét. Nagyon szép évek voltak ezek és ezt a feladatot mindig nagy lelkesedéssel és örömmel végeztem. Jó volt látni a fital kollégák szakmai fejlődését és tudni, hogy talán ebben egy kis apró rész nekem is juthatott. 

Mikor fejezte be az aktív játékvezetői pályafutását?

2003. november 1-én egy Ferencváros–Balaton FC (0:1) mérkőzésen. Ellenőröm az általam is nagyra becsült Palotai Károly úr volt, aki a következőket írta az ellenőri jelentése végén. ”Büszke lehet a 107 élvonalbeli mérkőzésére, mindig korrekt működésére”.

Számomra a tisztesség a pályán és azon kívül a legfontosabb, mert hosszú távon csak ez lehet helyes irány. Egymással együtt gondolkodva tenni a játékvezetésért.Comments are closed.