Puhl, Vágner és Kassai együtt jelenti a magyar játékvezetést!- MLJT
content top
-->
Puhl, Vágner és Kassai együtt jelenti a magyar játékvezetést!

Puhl, Vágner és Kassai együtt jelenti a magyar játékvezetést!

Szilvási József:

 Az MLJT tagja, a korábbi jeles FIFA-játékvezető a közelmúltban a Sportszövetségek Szövetségétől életműdíjat vehetett át. Ebből az alkalomból beszélgettünk vele.

 – A megyei önkormányzat és labdarúgó-szövetség javaslatára kaptam ezt a díjat, talán a labdarúgásban, ezen belül a játékvezetésben és a sportdiplomáciában elért eredményeim miatt – meséli szerényen a 81 éves sportember, aki korábban a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét is megkapta már. Szilvási József egyébként nem csak a Kaposvári Rákóczi, hanem a Somogy Megyei LSZ örökös tiszteletbeli elnöke is.

„Fiatalember, nem a pályán kell okosnak lenni!”

– Hogyan kezdődött a szerelem a labdarúgással?

– 12 évesen, 1942-ben az MTK-ban kezdődött a pályafutásom, innen Zalaegerszegre kerültem, majd a Kaposvári Vasútban és a Kinizsiben játszottam 30 éves koromig.

– S a játékvezetéshez hogyan kapott kedvet?

– Dehogy kaptam, sosem akartam az lenni! – neveti el magát Józsi bácsi. – Egyik meccsünket Fenyvesi István vezette, aki akkoriban a Somogy Megyei Játékvezető Bizottság oktatási vezetője volt. A lefújás után – mint csapatkapitány – reklamáltam nála egy szituációt, és ő erre csak annyit válaszolt: „Fiatalember, nem itt kell okosnak lenni, jöjjön el a tanfolyamunkra! „Én?! Sosem!” – válaszoltam, de aztán csak belém ültette a kisördögöt, mert már a télen beiratkoztam. S mit ad Isten, az első ember, akibe belebotlottam – Fenyvesi István volt…

A belga királlyal és Lev Jasinnal is kezet foghatott!

– Nem volt rossz döntés, hiszen számos remek mérkőzést vezethetett. De már a kezdet sem volt mindennapos!

– Mai fejjel gondolkozva, nem bizony. Minden évben abba akartam hagyni, hiszen a meccsekre akkoriban még vonattal jártunk és egy vasárnapi küldés – az utazás viszontagságai miatt – gyakran hétfőn hajnalban ért véget. De azért mindig adtam magamnak még egy esztendőt. Az országos keret kapujába érve Páldy Ede volt – mai szóval élve – a mentorom, és 2 NB II-es találkozó volt a vizsgameccsem. Sosem felejtem el: a III. Kerület-BVSC meccsen nem csak az aktuális ellenőr, hanem még Zsolt István is kinn volt. Legalább 8-10-en kíváncsiak voltak rám, mert már úgy harangoztak be, mint egy reménységet… Végül sikerült a nagy áttörés, országos kerettag lettem, a fiatalítási hullám eredményeként olyan nagyágyúk közé kerültem, mint Zsolt István, Vadas György, Bircsák Gusztáv, Kaposi Sándor, Embsberger Gyula. Az NB I-ben pedig 1965-től 1976-ig fújtam a sípot…

Ezek után nem is volt nagy meglepetés a FIFA-kerettagság. Melyik mérkőzés volt a legemlékezetesebb?   

– 1968-ban kerültem a keretbe, és 68 nemzetközi találkozón, többnyire barátságos mérkőzésen közreműködhettem. Ezek közül is kiemelkedett egy főiskolai világbajnokság elődöntője, a Jugoszlávia-Spanyolország összecsapás, a döntőn pedig az egyik partjelző lehettem. De azt sem felejtem el, hogy egy Szovjetunió-Románia barátságos mérkőzést 100 ezer néző előtt vezethettem! S ami szintén örökké kitörölhetetlen marad az életemből, hogy 1972-ben, egy nemzetközi kupamérkőzés után az akkori belga uralkodóval, Baldvin királlyal is kezet foghattam. Ezt nem sokan mondhatják el magukról!  S hogy itthonról is említsek egy szép emléket: az a megtiszteltetés ért, hogy Zsolt István és Vadas György búcsúmérkőzésén, egy Bp. Honvéd-Újpesti Dózsa összecsapáson közreműködhettem! Összesen 118 NB I-es mérkőzésen fújtam a sípot és több mint 800 egyéb mérkőzést vezettem. Miután abbahagytam a bíráskodást, még 8-10 évig meghívtak különböző nemzetközi öregfiúk-mérkőzésre vezetni. Ezek közül a legemlékezetesebb a Magyarország-Szovjetunió találkozó volt, a Lev Jasintól kapott ajándékot a mai napig őrzöm. A világ egyik legnagyobb kapusa volt.

Összefogásra lenne szükség!

– Visszavonulása után nem csak a játékvezetésért tett sokat, ennek elismeréseként nem csupán a Somogy Megyei LSZ elnöki tisztjét tölthette be, de még az MLSZ megbízott elnöke is volt!

– Arra nagyon büszke vagyok, hogy már ellenőrként de talán én is hozzájárulhattam Puhl Sándor és Vágner László sikereihez. Az MLSZ megbízott elnöki posztra pedig egy elég viharos időszakban kerültem, amikor Kovács Attilát felfüggesztették. A folytonosság érdekében vállaltam el ezt a feladatot…

–  Mi a véleménye az MLJT működéséről?

–  A játékvezetés egy olyan különleges tudomány, amelynek nem baj, ha van egy önálló szervezete. Mindenki összefogására szükség lenne, hiszen annál erősebb egy szervezet, minél több helyen jelen tud lenni. Egyfajta közös irányítást kellene megoldani, hiszen Puhl, Vágner, Kassai és a többiek együtt jelenti a magyar játékvezetést!

 V. T.Comments are closed.