Régóta dédelgetett vágyam- MLJT
content top
-->
Régóta dédelgetett vágyam

Régóta dédelgetett vágyam

Régóta dédelgetett vágyam, hogy találkozni kellene azokkal a játékvezetőkkel, akik évekkel (évtizedekkel) ezelőtt hagyták abba a játékvezetést. Ez alkalommal szeretnék bemutatni egy nagyon régóta köztiszteletnek örvendő sporttársat, Egervári Ferencet. Több mint 60 éve tett játékvezetői vizsgát 1948.06.10-én.Ugye milyen elképesztő! Amikor megkerestem Feri bácsit készségesen válaszolt kérdéseimre.

 A szokásos kérdés, hogyan lettél játékvezető, hogy adtad ilyenre a fejedet?

 – Az iskolában egy alkalommal a testnevelő tanárunk azzal jött be az órára,hogy „Fiúk 5 főt kell jelölnöm labdarúgó játékvezetői tanfolyamra, nem bánom ha sohase lesztek játékvezetők, de jelentkezzetek.”. Így indult az én pályafutásom. Sikeres elméleti és gyakorlati vizsgák után kezdtem el ezt a nagyon különleges hivatást.

 Mikor és hol vezetted első élvonalbeli mérkőzésedet?

 – Nagyon jól emlékszem, 1961-ben egy Győr –Szeged NB. I. tartalék bajnokin debütáltam. Nagy élmény volt számomra ez a találkozó. Pályafutásom során több mint 1000 mérkőzést vezettem.

 Úgy tudom partjelzőként, /mai nevén asszisztens/ sok nemzetközi rangos kupa meccsen voltatok. Nem is akár milyeneken!

 – Mindjárt az első nemzetközi 1974-ben egy Olimpiakosz FC – SC Anderlect mérkőzés volt, amit híres és nagytekintélyű Palotai Károly vezetett. A görög szurkolók jóvoltából még a repülőtérre is elkísértek minket, elégedetlenségüket kifejezni velünk szemben.

Ezzel együtt 17 nemzetközi mérkőzés résztvevője voltam. Ebben volt BEK, válogatott és UEFA találkozó.

 1970-ben álltál be az ellenőrök sorába, mivel az időkorhatár miatt be kellett fejezni a játékvezetői pályafutásodat.

 –  Valóban ellenőrként folytattam, majd az MLSZ Játékvezető Testület talán legsikeresebb időszakában lehettem elnökségi tag. 1989 – 1995 között a küldő bizottság vezetője voltam. Ebben az időszakban Nagy Miklós volt a Testület elnöke, Ő kért fel erre a megtisztelő feladatra. Az elnökségünk több, mint 10 éve alatt élte a magyar játékvezetés a fénykorát. Sikert-sikerre halmoztak a játékvezetőink. Például Puhl Sándor ez idő alatt vezetett VB döntőt, Palotai Károly pedig bekerült a futball világ legmagasabb irányító testületébe, a FIFA Játékvezetői Bizottságába. Volt olyan forduló is, amikor a Bajnokok Ligája elődöntőjében mind a két mérkőzést magyar játékvezetői hármas irányította. Amire talán a legbüszkébb vagyok, hogy ez idő alatt nagyon jó volt a kollektív szellem, nem volt érezhető feszültség a játékvezetők között.

 Küldéssel kapcsolatban kérdezlek. Milyen egy jó küldő?

 – Nagyon fontosnak tartom, lehetőleg akkor a legjobb formában lévő játékvezetők működjenek. Jó összhang legyen közöttük a pályán és persze azon kívül is, mert ez lehet a jó játékvezetői teljesítmény alapja. Ezért kell ismerni nagyon a játékvezetőket.

 Családodról egy pár szót ha mondanál.

 – Három csodálatos unokám van Melinda, Szilvia és Ákos. Nagyon szeretem őket, Szilvia most végezte el a Testnevelési Egyetemet és edzőként tevékenykedik egy kosárlabda serdűlő csapatnál.

 Zárszóként mit szeretnél még elmondani?

 – Soha nem szakadtam el a játékvezetők nagy családjától és ezért is tölt el örömmel, hogy részt vehetek az ML JT rendezvényein. Tartom a kapcsolatot a régi kollégákkal és nagyon jó érzéssel tölt el ha felhívnak telefonon a ma is működők…

 K.B.Comments are closed.