Életet mentett a játékvezető- MLJT
content top
-->

Életet mentett a játékvezető

A fiatal játékvezető lélekjelenlétének köszönhető a gyors beavatkozás.

Labdarúgás. Meghűlt a vér az erekben, amikor a mérkőzés 80. percében a beívelésnél – miközben mindketten a labdát nézték – a hazai kapus ütközött a vendég támadóval 3-3-as állásnál a Beregdaróc–Tunyogmatolcs labdarúgó megyei másodosztályú ifjúsági bajnokin. Ahogy földet ért a hálóőr, azonnal elvesztette az eszméletét.
– Mindenki megijedt és ledermedt. Szerencsére közel voltam a történtekhez, és bevillantak azok az emlékképek, amik az elsősegélynyújtásnál maradtak bennem. Tavalyelőtt szereztem jogosítványt, akkor vettem részt a képzésen. Tudtam, hogy mit kell tenni olyankor, amikor hátracsúszik a nyelv és elzárja a légcsövet. Nem volt idő mérlegelni, gyors mozdulattal szétfeszítettem az állkapcsát – idézte fel az életmentő pillanatokat Vasas Gergő. Miután a 20 éves ajaki játékvezető kinyitotta a kapus ajkát, határozott mozdulattal kihúzta a nyelvét, oldalára fektette, nehogy ismét elzáródjanak a légzőutak. Petró László asszisztens is segített neki. Közben már hívták a mentőket, akik villámgyorsan kiértek a helyszínre, és Kisvárdára szállították a beteget.
Vasas Gergő, a nyíregyházi Bánki Donát Műszaki Középiskola és Kollégium elektronikai technikus szakának végzős diákja másnap meglátogatta a kórházban a kapust, és rádöbbent, hogy bár jobban van, nem emlékszik semmire. Végül a találkozót a Tunyogmatolcs 4-3-ra nyerte, de ez esetben sokadrangú – a lényeg, hogy a fiatal játékvezető lélekjelenlétének, beavatkozásának és a mentősök gyors kiérkezésének köszönhetően sikerült megmenteni az agyrázkódást szenvedett beregdaróci kapus életét.

– Összeszorul az ember torka akkor is, ha csak olvas róla, hát még akkor,
ha át is éli. Amikor Zsigó Tamás olyan balszerencsésen ütközött a
vendégcsapat játékosával, hogy eszméletlenül maradt a földön, rögtön
látszott: nagy a baj – említette Baracsi Endre, a Beregdaróc vezetőedzője. – A leggyorsabban és a leghatározottabban a mérkőzés játékvezetője reagált. Pillanatok alatt felismerte a helyzetet, és megmentette egy fiatalember életét. Vasas Gergő neve örökre beleivódott Beregdaróc életébe. Hála a talpraesettségének, a történet szerencsésen zárult. A játékvezetőkről gyakran beszélünk, olykor nyilatkozunk, és bizony, a legtöbbször nem vagyunk velük elégedettek. Azonban most egy alig húsz éves fiatalember megmutatta, hogy a pályán nem csak sportember, hanem ember is. Örök hála érte. Respekt!

LTL

09 Vasas GergőComments are closed.